Τα «κλειδιά» για να βοηθήσετε τον άνθρωπό σας, όταν πάθει εγκεφαλικό (video)

Κρίσιμες οι πρώτες 4,5 ώρες 

Το εγκεφαλικό επεισόδιο καταστρέφει ζωές σε όλο τον κόσμο. Περίπου 17 εκ. εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως, από τα οποία 6 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ 5 εκ. έχουν σοβαρή μόνιμη αναπηρία. Στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο περισσότερες από 30.000 εισαγωγές ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς να έχουμε ακριβή στοιχεία για τους ασθενείς που πεθαίνουν ή περνούν την υπόλοιπη ζωή τους με σοβαρή αναπηρία.

Το εγκεφαλικό επηρεάζει το ίδιο το άτομο, την οικογένεια του, την εργασία του, αλλά και το κοινωνικό του περιβάλλον. Εκτός όμως από τις ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, είναι τεράστιες και οι οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τον  ασθενή και την οικογένεια του, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Για τη σωστή αντιμετώπιση και τη θεραπεία του εγκεφαλικού είναι κρίσιμες οι πρώτες 4,5 ώρες. Μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, όσο πιο γρήγορα εισαχθεί ο ασθενής σε Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικού, τότε μπορεί να σωθεί και να θεραπευθεί πλήρως ή έστω σε ένα σημαντικό βαθμό. Αν αργήσει ο ασθενής να μπει σε Μονάδα μετά τις 4,5 ώρες τα περιθώρια θεραπείας στενεύουν.

Η νευρολόγος Βάσω Ζησιμοπούλου, επικεφαλής της ομάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Ευρωκλινικής Αθηνών και ταυτόχρονα στρατιωτικός ιατρός (επισμηναγός, επιμελήτρια στο 251 ΓΝΑ) δεν είναι μόνον η ιατρός που καθημερινά σώζει πολλές ζωές ασθενών που φθάνουν στην Μονάδα της. Στην προσπάθεια της για την έγκαιρη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού εμπνεύστηκε και δημιούργησε το ακρονύμιο «ΑΠΛΑ», που συμβάλλει στο να κατανοήσουμε όλοι μας απλά και έγκαιρα τα συμπτώματα, ώστε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο μας ή το «διπλανό» μας τη στιγμή που συμβαίνει το εγκεφαλικό. Έτσι, λοιπόν, στην κάμερα του nextdeal.gr και τον ιατρικό μας συντάκτη Άρη Μπερζοβίτη, εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το εγκεφαλικό επεισόδιο, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες του.

ΠΗΓΗ.https://www.nextdeal.gr/epikairotita/ygeia/107291/ta-kleidia-gia-na-voithisete-ton-anthropo-sas-otan-pathei-egkefaliko-video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *