Ο ρόλος της ενθάρρυνσης στις ανθρώπινες σχέσεις

Ο ρόλος της ενθάρρυνσης στις ανθρώπινες σχέσεις

Η ενθάρρυνση αποτελεί έναν κώδικα επικοινωνίας, μια γλώσσα επικοινωνίας, που δημιουργεί ένα συγκεκριμένο κλίμα ανάμεσα στους ανθρώπους και προωθεί την καλή συνεννόηση, την εμπιστοσύνη, την διάθεση για συνεργασία και οδηγεί τη σχέση στο να γίνει πιο ουσιαστική.

Όλοι έχουμε ανάγκη από ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας. Μέσα από τέτοιες σχέσεις ωριμάζουμε, τονώνουμε την αυτοεκτίμησή μας και αποκτά νόημα η ζωή μας. Αυτό που όμως κάνουμε συνήθως είναι να περιμένουμε από τον άλλο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να τον εμπιστευτούμε και να θελήσουμε να συνεργαστούμε μαζί του. Αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα καθώς περιμένοντας να κάνει ο άλλος τις απαραίτητες κινήσεις, εμείς δεν έχουμε κανένα έλεγχο πάνω στην κατάσταση. Τον έλεγχο τον έχει ο άλλος και ο καιρός περνά χωρίς εμείς να μπορούμε να ορίσουμε το παιχνίδι!

Υπάρχει και μια άλλη επιλογή. Να φροντίσουμε εμείς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μας εμπιστευτεί ο άλλος και κατόπιν να δούμε στην πράξη με ποιον τρόπο ανταποκρίνεται και εκείνος και πόσο πραγματικά επιθυμεί τη δική μας παρουσία και συνεργασία.

Ακολουθώντας αυτή την επιλογή έχουμε τον έλεγχο στα χέρια μας. Δηλαδή, καταστρώνουμε εμείς την στρατηγική μας προκειμένου να προσκαλέσουμε τον άλλο κοντά μας, να ζεστάνουμε το κλίμα ανάμεσά μας, να δείξουμε στον άλλο τις θετικές μας προθέσεις και να του δώσουμε το μήνυμα ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί.

Δημιουργώντας λοιπόν τις προϋποθέσεις για να μας πλησιάσει ο άλλος, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πόσο κοντά μας τον θέλουμε και με τον καιρό, κατανοούμε πόσο πολύ μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να τον εμπιστευτούμε.

 

Όταν εμείς κάνουμε την πρώτη κίνηση:

  • Έχουμε τον έλεγχο
  • Οδηγούμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε
  • Έχουμε δώσει ξεκάθαρα μηνύματα και επομένως περιμένουμε ξεκάθαρες αντιδράσεις

 

Όταν περιμένουμε να κάνει ο άλλος την πρώτη κίνηση:

  • Δεν γνωρίζουμε πότε θα την κάνει, άρα δεν έχουμε κανένα έλεγχο.
  • Οδηγεί ο άλλος τη σχέση.
  • Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις προθέσεις του.

ΠΗΓΗ.https://www.nextdeal.gr/asfalistis/poliseis/108054/o-rolos-tis-entharrynsis-stis-anthropines-sheseis